Mikä näistä on laihduttajapersoonallisuutesi?

Mikä näistä on laihduttajapersoonallisuutesi?
9.1.2018 No Comments » Elämäntavat, Hanna Markuksela Hanna Markuksela

Suuren ja pysyvän painonpudotustuloksen saavuttaminen on harvinaisempaa kuin jojoilu, mutta aina tulee vastaan onnistuneita poikkeuksia. Yhteistä näille onnistujille ei ole yksi ja sama ruokavaliosuuntaus, vaan ennemmin yksilöllisesti toimiva ja motivoiva ruokavalio, jonka  noudattaminen alkaa vähitellen sujua rutiinilla.

Jotta sinäkin löydät itsellesi sopivan tavan tehdä hyviä valintoja, pohdi seuraavia kuvauksia erilaisista laihduttajatyypeistä. Mikäli tunnistat itsesi, pohdi huolellisesti kuinka otat käyttöön tälle tyypille räätälöidyt ohjeet ja keksit itse lisää keinoja.

Sotilas

Sotilas pitää järjestelmällisyydestä, selkeydestä ja tarkoista ohjeista. Hän noudattaa pedantisti neuvoja, joissa ei ole tulkinnanvaraa. Hän ei halua pohtia joka käänteessä epämääräisesti miltä hänestä milloinkin tuntuu saati haahuilla erilaisten vaihtoehtojen loputtomassa suossa.

Hän haluaa tuloksia. No pain no gain.

Sotilas tottelee siksi mielellään käskyjä ja arvostaa valitsemaansa auktoriteettia. Olkoon tämä ravitsemusguru, sensei tai vaikka kaloriteoria.

Jos sotilas palkkaa ammattiapua, tulee valmentajan viikoittain antama ruokalista tarkasti toteutetuksi ilman tekosyitä tai sinne päin huitaisua. Itsetutkiskelun sijaan sotilas haluaakin usein ulkoistaa syömisensä erityisesti alkuvaiheessa ruokavaliomuutosta. Hänellä ei välttämättä ole mielikuvitusta ruokavalintojensa ja kokkailujensa kanssa tai jos on, ei hän tahdo sekoittaa painonpudotusprojektinsa etenemistä sooloilemalla.

Parhaimmillaan sotilas on kuin kuuliainen huippu-urheilija. Syöminen ja liikunta ovat tiedettä ja tulosta tulee, sillä ohjeita on noudatettu.

Pahimmillaan sotilas voi kuitenkin hirttäytyä ruokavalioonsa jumittumalla joustamattomaan kieltojen ja sääntöjen kokoelmaan. Syömisestä tulee tällöin suoritus. Sotilas ei välttämättä osaa antaa itselleen armoa ja soveltaa tilanteissa, joihin ei ole tarkkaa ohjeistusta. Läheiset rasittuvat, sotilas itse uupuu ja huonoimmassa tapauksessa syömiskäyttäytyminen menee jo häiriön puolelle.

 • 1. Opettele itsellesi selkäytimeen oikean kokoiset annokset. Voit tehdä tämän käyttämällä aluksi kalorilaskuria ja keittiövaakaa, mutta jossain kohtaa näistä on tärkeää luopua ja mennä ruokailutilanteet läpi ilman apuvälineitä (esim. kämmenmalli).
  2. Sisällytä ruokavalioosi myös vaihtelua ja herkutteluhetkiä. Jos ei muuta, niin suunnitellusti.
  3. Unohda kaikki tiukkapipoiset säännöt juhlatilanteissa. Syö kunnollinen ateria ennen juhliin lähtemistä ja nauti ruoasta normaalikokoisina annoksina. Tämä ei kaada ruokavaliotasi saati elinikäistä painonhallintaasi, johon kuuluu liikkumavaraa ja herkkuhetkiä.
  4. Syö riittävästi, jotta jaksat urheilla ja elintoimintosi pysyvät normaalitasolla. Liian alas pudotettu kalorimäärä johtaa ennen pitkään aineenvaihduntasi hidastumiseen, jolloin rääkkäät itseäsi turhaan. Tästäkin syystä älä esimerkiksi laskea kaloreita alle 1500 kcal/päivä – ellet ole todella ylipainoinen (tai pienikokoinen) ja ammattilaisen (huom. oikean ammattilaisen) ohjauksessa.
  5. Kokeile erilaisia reseptejä ja etsi lempiruokasi. Et jaksa koko loppuelämääsi raejuustolla, rahkalla ja kanalla.
  6. Tee itsellesi ruokavaliosuunnitelmia erilaisiin tilanteisiin, kuten matkoille, vierailuihin ja muuttuvaan elämäntilanteeseesi. Aina on hyvä olla takataskussa plan B, jotta ruokavaliosi ei muutu kaltereiksi, vaan turvalliseksi rungoksi jonka puitteissa voit elää hyvää elämää.

Taiteilija

Taiteilija on sotilaan vastakohta. Hän ei ole auktoriteettiuskollinen, vaan haluaa viime kädessä päättää itse mitä syö ja millä tavalla. Taiteilija fiilistelee hyviä ruokahetkiä kaikilla aisteillaan. Hänelle kokemus nautinnollisesta ja innostavasta ruokavaliosta on lopulta tärkeämpää, kuin millintarkat tulokset.

Taiteilija saattaa pitää ruoanlaitosta ja hakee jatkuvasti uudenlaisia ulottuvuuksia kokkauksiinsa. Taiteilijan luovuus ulottuu siis keittiöön, joten hän tykkää soveltaa niin dieettiohjeita, kuin reseptejäkin. Joskus soveltaminen sotkee tarkemmat suunnitelmat eikä tavoitteita saavuteta.

Jos taiteilija kokeilee raskasta ja tiukkaa ruokavaliota, alkaa se jossain vaiheessa tuntua hänestä hyödyttömältä. Elämänlaatu kärsii, koko touhun pointti katoaa. Taiteilija vetää kostoksi överit (no, onhan hän taiteilija).

Parhaimmillaan taiteilija on monipuolista ja mielikuvitusrikasta ruokavaliota noudattava, elämästä nauttiva yksilö, jolta muutkin saavat inspiraatiota elämäntapamuutoksiinsa ynnä kokkauksiinsa.

Pahimmillaan taiteilija kokeilee vähän kaikenlaista ja seilaa terveellisten gourmet-kokkausten ihmemaassa, mutta tuloksia ei vain tunnu tulevan. Ei, vaikka kuinka erikoista viritelmää noudattaisi.

Kaloriteoria tuntuu liian latistavalta, joten saattaa olla, ettei taiteilija ole koko elämänsä aikana perehtynyt asiaan. Tästä johtuen hän ei etene tasaisesti tavoitteissaan, vaan sählää liikaa.

 • 1. Perehdy kaloriteorian perusteisiin ja ala vasta sen jälkeen soveltaa – vaikka kuinka tekisi mieli luoda ja mennä omien sääntöjen mukaan.
  2. Et pääse pakoon fysiikan lakeja, joten kaloriteoria on raamit, mielikuvituksesi noiden raamien sisällä pauhaava luomisvoima.
  3. Muista, että saat millä tahansa ruokavaliolla tuloksia, kunhan kulutat enemmän kuin syöt. Siksi sellainen ruoka joka sinua innostaa ja on terveellistä, kannattaa ottaa mukaan.
  4. Ruokavalion vaihtaminen on sallittua. Myös ruokavalion sisältämien ruoka-aineiden soveltaminen on sallittua, kunhan huomioit ne välillä tylsistyttävät kalorit ja annoskoot suunnitteluvaiheessa.
  5. Voit kokeilla välillä erikoisten viritelmien ohella tavallista kunnon ruokaa ja mennä jaksamisesi mukaan. Laihdutusruokavalion ei tarvitse olla erikoinen.

Kohtuuihminen

Kultainen keskitie on aina ollut kohtuuihmiselle mieluisa fraasi siinä missä monet hänen kaverinsa eivät ole koskaan oikein ymmärtäneet jutun juonta. Kohtuuihmiselle maltilliset tasaisesti etenevät ohjelmat eivät näyttäydy tylsinä, vaan turvallisina. Järkevinä. Tasapaino tulee hänelle luonnostaan.

Kohtuuihminen ei ole kokeillut elämänsä aikana kovin monia älyttömiä ruokavalioviritelmiä. Tai mikäli hän on joskus sellaisen kanssa repäissyt, on kokeilu loppunut lyhyeen hänen tultua hyvin rivakasti järkiinsä ja jätettyään mokomat höpsötykset.

Kohtuuihmisellä ei välttämättä ole ollut koskaan merkittävää paino-ongelmaa. Hän saattaa haluta pientä muutosta. Tai sitten kiinteytyä. Maailma ei kaadu muutamaan liikakiloon, koska kohtuus eli sopusuhtaisuus toimivat hänelle parhaiten myös kauneusihanteiden puolella.

Parhaimmillaan kohtuuihminen ei ikinä edes kerää liikapainoa. Hän kärsii paino-ongelmista lähinnä perintötekijöiden tai raskaan elämäntilanteen takia. Paino on hiipinyt vasta vuosien myötä nousuun. Ryhtyessään pitkäjänteiseen painonpudotusprojektiin, kohtuuihminen on todennäköinen onnistuja.

Pahimmillaan kohtuuihminen ei kuitenkaan tee asioille mitään, koska hän ei jaksa vaivata päätään liian työläältä tuntuvalla projektilla. ”Kyllä tavallinen kunnon kotiruoka saa riittää”, hän toteaa ja haave pienestä painonpudotuksesta vaipuu taustalle. Kiinteytymistuloksetkaan eivät ole mainittavia, sillä kohtuuihminen katsoo suuremmat elämäntapamuutokset liian äärimmäisiksi. Valmentajan on siis turha odottaa häneltä Rocky-maista taistelutahtoa.

It´s the eye of the tig…oh well…a cat who likes to stay home.

 • 1. Pysy sellaisena kuin olet – sinulla on parhaat lähtökohdat onnistuneeseen, pysyvään painonhallintaan.
  2. Laske kalorit ja syö kunnollista kotiruokaa.
  3. Repäise kuitenkin välillä, sillä saatat innostua rankemmastakin urheilulajista ja ruokavaliomuutoksesta, josta tulee pian täysin vaivaton ja tavallinen osa elämääsi.
  4. Koita ymmärtää myös niitä joiden aivokemia ja persoona eivät koskaan mahdollista kohtuullisuutta joka käänteessä (eli kaikkia muita tyyppejä). Olemme erilaisia.

Aarteenmetsästäjä

Aarteenmetsästäjä etsii sitä oikeaa – ruokavalioiden maailmasta. Parasta, siisteintä, tehokkainta, mullistavinta mahdollista ruokavaliota, korkeinta totuutta. Hän ei malta olla lähtemättä kohti uusia seikkailuja huomatessaan lehdessä tai telkkarissa kiehtovan uuden konseptin.

Tämä tyyppi on tehnyt ennätyksen ruokavaliokokeilujen määrän ja laadun kanssa. Milloin totuus löytyy kaurapuurosta, milloin siirappi-sitruunavesi-peräruiske-detox-kuurista. Vaikka kelvollinen ruokavalio olisi jo tullut vastaan kaikkien kokeilujen lomassa, on aina kuitenkin mahdollista parantaa?

Vaikka aarteenmetsästäjä olisi hyvässä kunnossa ja hänen ruokavalionsa olisi ollut jo jonkin aikaa suorastaan täydellinen, valtaa hänet helposti ajatus ”entä jos tuo uusi juttu olisi kuitenkin vielä parempi ja saisin lisää tuloksia?”

Parhaimmillaan aarteenmetsästäjään pätee sanonta ”etsivä löytää”. Hän on kokenut ruokavaliomatkaaja, käynyt läpi korkeimmat nousut ja syvimmät laskut. Hän voi pitää sinulle pitkän ja kiintoisan luennon vaiheistaan, jotka ovat kaikki opettaneet jotain tärkeää ihmisen fysiologiasta ja psykologiasta. Hänellä on todella paljon tietoa terveellisestä syömisestä.

Pahimmillaan aarteenmetsästäjä on kuitenkin sitoutumiskammoinen, ikuinen etsijä, jolta menee paras ja tasapainoisin ruokavalio ohi, lähinnä ainaisen uutuudenviehätyksen havittelun tähden. Toivottavasti hänen ihmissuhde-elämänsä ei noudata aivan samaa kaavaa…

 • 1. Hyödynnä kaikki mitä olet jo oppinut.
  2. Tietoa on paljon, mutta myös tekoja tarvitaan.
  3. Olet selvittänyt jo aivan riittävästi tutkimusmatkojesi aikana, palaa siis kotiin eli perusasioiden äärelle. Tiedät mikä on olennaista, vain levoton sielusi saa sinut etsimään ja etsimään.
  4. Indiana Joneskin jää muuten joskus eläkkeelle hommistaan.
  5. Jos haluat lukea terveysasioista, keskity netin sijaan kirjoihin ja perehdy ravitsemuksen perusteisiin. Näin et ole aina vietävissä, kun tulee jotain ”uutta” eli ainoastaan uusiin vaatteisiin puettuja vanhoja peruslainalaisuuksia.
  6. Opettele minimoimaan. Tee päätös, pysy siinä, älä sotke päätäsi ehtymättömillä vaihtoehdoilla.

Mutku & Sitku

Voisin pudottaa pari kiloa, mutkun tää ruokavaliomuutos vaatii sen että pääsen ensin liikkeelle tän vaivan parannuttua. Painon pitäisi pudota, mutta tää mun aineenvaihdunta estää sen. Aloitan sitku, kun lapset ovat isompia, työtilanne parempi, loma/loma loppu, tää stressijakso ohi…

Jos mutku & sitku –tyyppi käyttäisi kaiken selittelyyn ja odotteluun kuluvan energian toimintaan, olisi hän vapautuneilla voimillaan lentänyt jo kuuhun.

Hänellä esiintyy muutosvastarintaa, jolla hän torpedoi oman hyvinvointinsa. Ajatus liian suuresta muutoksesta voi ilmetä lamaantumisena ja vaihtoehtojen suossa vellomisena. Pään sisälle muodostuu kuva hirvittävän työläästä prosessista, jonka aloittamiselle ja toteuttamiselle pitäisi olla juuri oikeat olosuhteet.

Mutta entä jos täydellistä, elämäntapamuutosta edistävää vaihetta ei ole koskaan tulossakaan? Entä jos lasten vaatiessa vähemmän hoivaa, ovatkin omat vanhemmat sairastuneet ja taas kaikki aika menee muiden auttamiseen ja oma terveys unohtuu? Entä jos stressaavan työputken päässä odottaakin uusi kuormittava projekti? Ja niin edelleen, kunnes mutku & sitku alkaa käyttää selityksenä itselleen ja sitä, ettei tässä vaiheessa kannata enää ryhtyä mihinkään ja onhan se jo nähty, ettei elämänmuutoksesta tule mitään tällä persoonalla ja keholla.

Mutku & sitku –tyypillä on vaarana, että hänestä kehittyy miks en –tyyppi, joka voivottelee iäkkäämpänä, että miks en tehnyt sitä ja miks en muuten tehnyt tuotakaan.

Koskaan ei ole hyvä hetki, joten anna palaa nyt.

 • 1. Aloita muutos nyt heti.
  2. Voit tehdä samantien jotain painonhallintasi hyväksi. Ihan pienenkin jutun. Onnittele siitä itseäsi, tästä se lähtee ja näistä se koostuu.
  3. Tee tavoitteistasi realistisia ja etene pienin askelin, jotta muutoksesta ei tule ylivoimaisen työläältä tuntuva projekti, mission impossible.
  4. Pilko tavoitteet pienempiin, helpommin hallittaviin osiin.
  5. Tee mahdollisimman rivakasti vain olennaisia tekoja painonhallintasi hyväksi. Olennaisia ovat sellaiset pienet muutokset, jotka vaikuttavat päivittäiseen energiansaantiisi. Sinun ei siis tarvitse odottaa hetkeä jolloin voit luopua kokonaan herkuttelusta (joka ei ratkaise paino-ongelmaasi). Sen sijaan esimerkiksi jokapäiväinen rasvainen maitotuote kevyempään, korvaa ylimääräistä leipää kasviksilla. Nyt.
  6. Hanki ammattilaisen, ystävän, ryhmän tai vaikka puolison tukea. Ota kaikki tsemppi vastaan ja mieti miten teet aina kun projektisi on vaakalaudalla erilaisten syiden takia.

Ydinohjeet kaikille

Jokainen toimiva ruokavalio perustuu siihen, että laihduttaja pudottaa ruokavalionsa kalorimäärää. 500 kalorin vähennys johtaa noin puolen kilon putoamiseen viikossa.

Eri ruokavaliossa on vain jokaiessa oma jipponsa, joka saa ihmisen innostumaan ja tekemään tarvittavat muutokset kalorivajeen toteuttamiseksi.

Usein ruokavaliota muuttava aloittaa uuden liikuntalajin tai lisää arkiaktiivisuutta, mutta tätä ei osata ottaa huomioon kun haetaan syitä painonlaskulle. Ihminen valitsee luontaisesti seurausta edeltävän tapahtuneen asian syyksi, joten ruokavalio on niin sanottu helppo maali. Vertaukseksi sopii tilanne, jossa lapsella on korvatulehdus, johon haetaan antibioottikuuri. Lapsi paranee heti lääkkeen aloitettuaan, mutta antibiootilla ei ole välttämättä mitään tekemistä sen kanssa, vaan lapsi olisi parantunut muutenkin.

Samalla tavalla ruokavalion nimellä tai sisällöllä ei ole välttämättä mitään tekemistä sen kanssa, että ihminen laihtuu, kunhan vain aikaansaadaan kalorivaje. Siispä pysyäksesi olennaisessa ja muokataksesi ruokavaliosi sellaiseksi, että jaksat ylläpitää sitä, pohdi täyttyvätkö seuraavat tekijät ruokavaliosi kohdalla.

 • 1. Kalorimäärää ja energiaravintoaineiden suhteita muutetaan paremmiksi (riittävästi proteiinia, vähemmän rasvaa jne.).
  2. Annoskoot muuttuvat.
  3. Kasviksia ja kuitupitoisia vähäenergisiä ruokia lisätään, jolloin ihminen ei jaksa enää syödä energiapitoisia entiseen malliin.
  4. Ravinnon energiatiheyttä pudotetaan, mutta volyymia lisätään käyttämällä kuitu- ja nestepitoisia ruokia kuten kasviksia, marjoja, puuroja, keittoja ym.
  5. Ruoan käyttäminen lohdutuskeinona tai jokailtaisena ajanvietteenä korvataan muulla.
  6. Liikuntaa lisätään.
  7. Käytetään jotakin seurantamenetelmää, joka tekee näkymättömästä näkyvää: vaaka tai valokuvat kertovat missä mennään, lasketaan ajoittain ruokavalion energiamäärä helpolla laskurilla, merkitään ylös onnistumisia.
  8. Ruokarytmi on itsellesi sopiva.

Tags

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *