Hyvä vire takaa parhaan suorituskyvyn

Hyvä vire takaa parhaan suorituskyvyn
7.2.2019 No Comments » Hanna Markuksela, Podcast, Sanna Kinnunen, Stressinhallinta Sanna Kinnunen

Mikä yhdistää hyväntuulisia, terveitä ja suorituskykyisiä ihmisiä? He osaavat itsesäätelyn jalon taidon, sillä pelkällä lahjakkuudella ei rakenneta pitkäkestoista uraa ja hyvää terveyttä. Suorituskyvyn optimoimiseksi on siis tärkeää osata kuunnella ajoissa kehon ja mielen viestejä ja toimia niiden perusteella. Kun energiansa kohdistaa oikein, on helpompi ottaa omasta potentiaalista paras irti.

Podcast: Optimaalinen vireystila – Hyvinvoiva suoriutuu parhaiten

Optimaalisen vireystilan löytäminen edistää tutkitusti meistä jokaisen suorituskykyä. Hyvällä vireystilan säätelyllä olemme myös parhaimmillamme ihmissuhteissa ja valmiita ratkaisemaan haastaviakin ongelmatilanteita. Hyvä vire auttaa myös saamaan palautumisajasta kaiken irti ja nukkumaan kunnolla. Kuinka sinä tunnistat hyvän vireystilan? Entä kuinka se vaikuttaa suorituskykyyn ja hyvinvointiin? Kuuntele podcastimme ja aloita matkasi kohti parempaa itsesäätelyä. Meistä jokainen voi kehittää vireystilansäätelyään yhä paremmaksi!

 

Mistä optimaalinen vireystila tunnistetaan?

Milloin koet olevasi parhaassa vireessä? Mikä edistää siihen pääsemistä? Voitko kehittää onnistumiskokemustesi perusteella rutiinin, jolla voit parantaa oloasi ja edistää suoritumistasi niin arjessa kuin erityistilanteissa?
Alla on listattuna muutamia yleisiä suorituskyvyn kannalta optimaalisen vireystilan tunnusmerkkejä. Kuinka usein olet tällaisessa vireessä?

 • ”Mukavuusalue”
  Hyvä flow
  Keskittymiskyky
  Aikaansaavuus
  Kyky säädellä tunteita ja niiden ilmaisua
  Itsesäätely toimii
  Kyky vetää omia rajoja (esim. tauot)
  Hyvä palautuminen

Sannan ja Hannan esimerkit

Sannan hyvän vireen tukijat

Säännöllinen tauotus
Säännöllinen syöminen ja juominen
Säännöllinen liikunta
Töiden suunnittelu
Vain yksi sähköposti- ja sometarkastushetki työpäivässä
Älypuheliton ja somevapaa vapaa-aika
Mindfulness-harjoittelu, jooga ja venyttely

Hannan hyvän vireen tukijat

Säännöllinen unirytmi, ruokarytmi ja työskentelyrytmi
Rentouttava ulkoilu ja riittävä liikunta
Jokapäiväinen mindfulness-treeni
Rauhoittuminen ajoissa nukkumaan
Kahvin välttäminen
Terveellinen ruokavalio
Mukavien, innostavien ihmisten seura

Kuinka pysyä hyvässä vireessä?

Vireystilan hallitsemattomille vaihteluille meitä altistavat monesti omat ajatus- ja toimintamallimme. Esimerkiksi perfektionisti voi asettaa itselleen niin kovat vaatimukset, että on vaikea pysähtyä pitämään taukoja keskellä kiirettä tai huolehtia omasta jaksamisesta ennen kuin kaikki tehtävät on hoidettu. Perferktionismista ja keinoista sen muokkaamiseen hyvinvointia edistävään suuntaan saat blogistamme.

Hyvässä vireessä pysymistä auttaa myös säännöllinen taukojen pitäminen ja hetkiin pysähtyminen. Tutkimuspohjaisia vinkkejä palauttavimpiin taukoihin saat blogistamme.

Nappaa myös alla olevat vinkit käyttöön. Jos hyvä vire kuulostaa omassa arjessa vieraalta, kannattaa kuunnella podcastimme ylivireydestä ja alivireydestä sekä poimia vinkit säätelyyn.

Hetkeen pysähtymisen harjoitus

Aistit ovat aina käytettävissä, kun tarvitsemme pikaisen uudelleenorientoitumisen arjen tohinassa. Kokeile esimerkiksi seuraavaa harjoitusta.

 

Hyvän vireen tarkistuslista

Palaamme vielä jo ylivireystilablogin yhteydessä esitettyyn tarkistuslistaan, koska sen läpikäymällä pääsee hyvin käsiksi hyvän vireen osatekijöihin. Kun huolehdit listan asioiden toimivuudesta omassa arjessasi, on hyvässä vireessä pysyminen huomattavasti helpompaa.

hyvavire

Tags

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *