Zeneraattorit
Tiedettä ja täsmäratkaisuja
Mikä yhdistää hyväntuulisia, terveitä ja suorituskykyisiä ihmisiä? He osaavat itsesäätelyn jalon taidon, sillä pelkällä lahjakkuudella ei rakenneta pitkäkestoista uraa ja hyvää terveyttä. Suorituskyvyn optimoimiseksi on siis tärkeää osata kuunnella ajoissa kehon ja mielen viestejä ja toimia niiden perusteella. Kun energiansa kohdistaa oikein, on helpompi ottaa omasta potentiaalista paras irti.
Optimaalisen vireystilan löytäminen edistää tutkitusti meistä jokaisen suorituskykyä. Hyvällä vireystilan säätelyllä olemme myös parhaimmillamme ihmissuhteissa ja valmiita ratkaisemaan haastaviakin ongelmatilanteita. Hyvä vire auttaa myös saamaan palautumisajasta kaiken irti ja nukkumaan kunnolla. Kuinka sinä tunnistat hyvän vireystilan? Entä kuinka se vaikuttaa suorituskykyyn ja hyvinvointiin? Kuuntele podcastimme ja aloita matkasi kohti parempaa itsesäätelyä. Meistä jokainen voi kehittää vireystilansäätelyään yhä paremmaksi!
Milloin koet olevasi parhaassa vireessä? Mikä edistää siihen pääsemistä? Voitko kehittää onnistumiskokemustesi perusteella rutiinin, jolla voit parantaa oloasi ja edistää suoritumistasi niin arjessa kuin erityistilanteissa?
Alla on listattuna muutamia yleisiä suorituskyvyn kannalta optimaalisen vireystilan tunnusmerkkejä. Kuinka usein olet tällaisessa vireessä?
”Mukavuusalue”
Hyvä flow
Keskittymiskyky
Aikaansaavuus
Kyky säädellä tunteita ja niiden ilmaisua
Itsesäätely toimii
Kyky vetää omia rajoja (esim. tauot)
Hyvä palautuminen
Vireystilan hallitsemattomille vaihteluille meitä altistavat monesti omat ajatus- ja toimintamallimme. Esimerkiksi perfektionisti voi asettaa itselleen niin kovat vaatimukset, että on vaikea pysähtyä pitämään taukoja keskellä kiirettä tai huolehtia omasta jaksamisesta ennen kuin kaikki tehtävät on hoidettu. Perferktionismista ja keinoista sen muokkaamiseen hyvinvointia edistävään suuntaan saat blogistamme.
Hyvässä vireessä pysymistä auttaa myös säännöllinen taukojen pitäminen ja hetkiin pysähtyminen. Tutkimuspohjaisia vinkkejä palauttavimpiin taukoihin saat blogistamme.
Nappaa myös alla olevat vinkit käyttöön. Jos hyvä vire kuulostaa omassa arjessa vieraalta, kannattaa kuunnella podcastimme ylivireydestä ja alivireydestä sekä poimia vinkit säätelyyn.
Aistit ovat aina käytettävissä, kun tarvitsemme pikaisen uudelleenorientoitumisen arjen tohinassa. Kokeile esimerkiksi seuraavaa harjoitusta.
Palaamme vielä jo ylivireystilablogin yhteydessä esitettyyn tarkistuslistaan, koska sen läpikäymällä pääsee hyvin käsiksi hyvän vireen osatekijöihin. Kun huolehdit listan asioiden toimivuudesta omassa arjessasi, on hyvässä vireessä pysyminen huomattavasti helpompaa.