Hyggen perusteet

Hyggen perusteet
18.7.2017 2 Comments Hanna Markuksela, Stressinhallinta Sanna Kinnunen

Mikä ihmeen hygge?

Hygge on laajalle levinnyt tanskalainen hyvinvointikonsepti, jonka eri maiden mediat ovat innokkaasti omaksuneet. Sana, jota ei ole saatu käännettyä muille kielelle kuulostaa sopivan eksoottiselta ja raikkaan pohjoismaiselta. Suomessa termi on sen sijaan vielä toistaiseksi vähemmän tunnettu ja moni pohtii siihen törmätessään, mitä ihmettä suomalaiset tekevät vaikeasti lausuttavalla pohjoismaisella hapatuksella. Onhan meillä jo omasta takaa kotoilu, saunominen, mökkeily ja metsä. Niillä rakennetaan suomalaisen elämästä nauttimisen imagoa.

Ehkä hyggeen perehtyminen voisi kuitenkin täydentää sopivasti rentoutumisen kulttuuriamme, jos ensin selviäisi miten sitä käytännössä toteutetaan. Lähdetään siis tarkastelemaan ilmiötä avarakatseisesti ja soveltaen.

Hyggeilyn perusteet

Tanskalaisille hygge merkitsee elämäntyyliä, jossa vaalitaan onnellista mielialaa ja terveitä ihmissuhteita. Tämä näyttää onnistuvan hyvin, sillä kansainvälisten onnellisuustutkimusten perusteella tanskalaiset ovat vuodesta toiseen maailman onnellisimpien kansojen kärjessä.
Tyypillisiä esimerkkejä hyggeilystä voisivat olla seuraavat skenaariot:

Kokoonnut läheistesi kanssa takan äärelle mukavan hiihtoretken jälkeen. Sytytät ympärillenne kauniita kynttilöitä ja juotte lämmintä teetä ja mehua. Tarjolla on vasta leivottuja sämpylöitä ja niitä syödessänne keskitytte paikalla olevaan parhaaseen seuraan. Älypuhelimet, uskonto, politiikka ja negatiiviset ajatukset on jätetty tämän tilan ja hetken ulkopuolelle. Tässä on nyt hyvä olla ja osoittaa mielenkiintoa ja välittämistä rakkaille ihmisille.

Hygge-esimerkki 1

Istut mökin rannassa, auringon lämmittämällä kalliolla hauskassa seurassa. Keitätte nokipannukahvit ja syötte jäätelöä, mansikoita ja lettuja. Jäätelö saa sulaa rauhassa, nyt keskitytään juttelemaan. Veden rajan tuntumassa kotilo etenee kohti ulappaa muutaman sentin tunnissa. Teilläkään ei ole kiire minnekään.

Hygge-esimerkki 2

Yksinkertaisimmillaan hygge on hetkessä elämistä, laatuaikaa yksin tai tärkeiden ihmisten kanssa rauhallisessa, turvallisessa ympäristössä – ilman selkeää päämäärää. Hyggeen kuuluu huumori, lämpö ja yhteys muihin ihmisiin (tai itseen). Hyggeen ei kuulu suorittaminen, kiire, todo-listan orjallinen noudattaminen.

Hygge-esimerkki 3

 

hyggen_perusteet4

Mikä on suomalainen vastine hyggelle?

Suomalaista hyggeä parhaimmillaan ovat rauhallisen ja myönteisen saunakulttuurin vaaliminen, rentoutuminen mökillä, samoilu metsässä ja lasten luontoretket. Myös kahvilakulttuurimme on alkanut panostaa yhä enemmän kiireettömään tunnelmaan ja kauniiseen ympäristöön sisustuksen ja valaistuksen kautta.

Pieni harjoitus hyggehetkien lisäämiseen

Jos sinulla on vaikeuksia pysähtyä nauttimaan hyvistä hetkistä, kokeile seuraavaa harjoitusta. Aistihavaintoihin palaaminen auttaa keskittymään nykyhetkeen ja saamaan kaiken irti pienistäkin arjen iloista.

Hetkeen pysähtymisen harjoitus, kesto 3:46

Voiko töissä hygettää?

Hygge keskittyy yleensä lehtiartikkeleissa vahvasti kodin ympäristöön, perheeseen ja ystäväporukoihin. Kuuluuko hygetys siis vain vapaa-ajalle? Vai voisiko sillä saada edistettyä myös työhyvinvointia, jopa työtehoa? Tämä selviää seuraavassa osassa.

Lähteet

Helliwell, J. F, Layard, R., & Sachs, J. D. (Ed.) (2017). World Happiness Report 2017. 

Wiking, M. (2017). Hygge – Hyvän elämän kirja. readme.fi

Tags
Leave Comment
 1. 2 Comments

  Introäiti

  Kiitos erinomaisesta kirjoituksesta! Tajusin joitakin vuosia sitten olevani introvertti. Sen ymmärtäminen on helpottanut työelämässä selviytymistä, mutta konkreettiset vinkit tässä jutussa ovat kokeilemisen arvoisia. Olen palaamassa työelämään kuukausien tauon jälkeen uupumuksesta toivuttuani ja jännitän uuteen työyhteisöön sopeutumista. Uskon kuitenkin, että tiedostaen omat piirteeni, uskallan tarttua tilanteisiin ja tsempata. Eniten huolestuttaakin palautuminen. Lapsiperhearjessa oman ajan ottaminen on lähes mahdotonta.

  Vastaa
  1. 2 Comments

   Sanna Kinnunen

   Hei Introäiti! Kiitos kommentistasi. Kovasti tsemppiä töihin paluuseen ja omasta palautumisesta huolehtimiseen!

   Vastaa

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *