Voiko töissä hygettää?

Voiko töissä hygettää?
18.7.2017 No Comments » Hanna Markuksela, Stressinhallinta Sanna Kinnunen

Oman ja muiden olon tekeminen mukavaksi “hyggeilemällä” keskittyy yleensä lehtiartikkeleissa vahvasti kodin ympäristöön, perheeseen ja ystäväporukoihin. Kuuluuko hygetys siis vain vapaa-ajalle? Vai voisiko sillä saada edistettyä myös työhyvinvointia, jopa työtehoa? Tässä blogissa keskitytään siihen, miten hyggeilyä voi toteuttaa työpaikalla. Hyggen perusteisiin pääset tutustumaan edellisessä Zeneraattoreiden blogissa.

Hygge työpäivän keventäjänä

Etätyöläinen voi luoda helposti hygge-tunnelmaa työpäiväänsä mukavalla vaatetuksella, valaistuksella, työympäristön vaihtelulla ja luovilla tauoilla haluamansa juoman ja ruoan parissa. Soveltamalla moni toimistotyöläinen voi kuitenkin halutessaan tuoda samoja elementtejä omalle työpisteelleen silloinkin, kun työpaikan pukukoodi estää toimistolle saapumisen kalsareissa ja tauon pitämisen tanssimalla. Seuraavassa yksinkertaisia ideoita.

hygge_toissa2

  • Aloita päiväsi liikuntahetkellä ennen töihin menoa. Aamuun sijoitetun reippailun myönteiset vaikutukset hormonitoimintaasi ja aivoihisi sävyttävät koko päiväsi paremmaksi. Olet rennompi ja sinun on helppo pysyä hyväntuulisena.

  • Jos voit hakeutua tauolla luontoympäristöön, tee pieni kävely tai syö välipala ulkona.

hygge_toissa3

  • Pidä työhuoneessasi lämmintä peitettä. Esimerkiksi pieneen tilaan menevä fleece-peitto on kätevä. Iso pehmeä huivikin ajaa asiansa, kun kaipaat lämmikettä.

  • Muokkaa työpisteesi valaistusta erityisesti kaamosaikaan haluamaasi suuntaan kirkasvalolampun tai paloturvallisten led-kynttilöiden avulla.

  • Hyödynnä avotoimistossa vastamelukuulokkeita, joiden avulla voit kuunnella joko ulkopuoliset äänet vaimentavaa hiljaisuutta tai mieleistäsi musiikkia. Vastamelukuulokkeita alkaa löytyä jo niin monilta valmistajilta, että kannattaa testata elektroniikkaliikkeessä millainen kuulokemalli tuntuu miellyttävältä omien korvien kannalta. Pitkäaikaisessa käytössä ergonomia alkaa ratkaista äänen laadun ohella.

hygge_toissa4

  • Pidä töissä juuri sellaisia kahvitaukoja kuin itse haluat. Tunnista mahdollinen tarpeesi olla yksin, jolloin voit lueskella kiinnostavaa lehteä ja syödä vaikka pari palaa suklaata kuuman juoman kanssa. Osalla ihmisistä hermosto rauhoittuu parhaiten omassa seurassa. Toisilla sen sijaan jaksamista edistää sosiaalinen seura ja yhdessä tauolla jaettu huumori. Pyri kunnioittamaan sekä itsessäsi että muissa näitä erilaisia rentoutumismieltymyksiä, jotka kumpuavat erilaisista temperamenteista sekä elämäntilanteista.

  • Ja lopulta tärkein. Viljele työpaikalla myönteistä asennetta. Kerro taukotilassa vaikeiden tilanteiden purkamisen vastapainoksi myös mukavia juttuja ja anna hyvää palautetta työkavereille.

Pieni hyggehenkinen harjoitus

Mielipaikkaharjoitusta voit tehdä esimerkiksi työtehtävien välillä. Se auttaa irrottautumaan hetkeksi kiireisestä arjesta ja pysähtymään mukavien mielikuvien äärelle.

 

Tags

Leave a reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *